FAQ Zaloguj
Szukaj Profil
Użytkownicy Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Rejestracja
Opinie jakie opony do Pan European
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Forum Użytkowników Motocykla Honda Pan-European ST1100/ST1300 Strona Główna » DZIAŁ TECHNICZNY - ST1100 / Koła, opony, łożyska, zabierak  » Opinie jakie opony do Pan European
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ErneST
zasłuzony
zasłuzony


Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 290
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Złotoryja

 Post Wysłany: Pon 11:18, 06 Paź 2014    Temat postu:

Rider, a na jaki model się zdecydowałeś?
Kolega prowadzi serwis Opony Express, i mogę go spytać, to porównamy z innymi.


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
rider
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 26 Gru 2011
Posty: 248
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Kraków

 Post Wysłany: Pon 19:25, 06 Paź 2014    Temat postu:

ErneST
Chłopaki dobrze mówią o tych Metzelerach Z6, na razie robię wywiad tu w Niemczech, bo mam i serwis firmowy Hondy pod nosem i dużą hurtownię motoryzacyjną, gdzie okazało się, że pracuje syn znajomego. Jak ceny będa "niezadowalające" pozwolę sobie odezwać się na PW.
Pozdrawiam rider Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
samad
zasłuzony
zasłuzony


Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 1286
Przeczytał: 40 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Jasień/Żary/LUBUSKIE

 Post Wysłany: Pon 20:51, 06 Paź 2014    Temat postu:

Metzeler spisywał mi się bardzo dobrze , ale,, Michałki ,, zdecydowanie lepiej - dlatego zostaję na ,, Michałkach ,, --------- co do rozmiaru do st 1100 spokojnie zakładałem rozmiar taki sam jak do st 1300 i po takiej zmianie użytkownicy zgodnie stwierdzili znaczną poprawę trakcji i komfortu ( Michałek 2CT przód i tył bez względu czy z systemami czy bez)

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Mamut
zasłuzony
zasłuzony


Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 415
Przeczytał: 44 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Sobowidz

 Post Wysłany: Pon 9:14, 13 Paź 2014    Temat postu:

Zdecydowanie odradzam Metzelery Z8. Od początku kłopot z oponą tylną ( odczuwalne wibracje ) i krótki żywot ( 9 tys. km )
Zdecydowanie polecam Michelin Pilot Road 4 GT. Już zrobiłem 9 tys. km i jest jeszcze sporo mięsa.


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Krzysztof Kędzior
stary wyjadacz
stary wyjadacz


Dołączył: 07 Gru 2011
Posty: 1127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: KRAKÓW

 Post Wysłany: Pon 20:55, 13 Paź 2014    Temat postu:

Ja tak jak samad zjeżdziłem na 1100(bez systemów 91r) dwa kpl opon w rozmiarze przeznaczonym do 1300 i byłem bardzo zadowolony z przebiegu (bez problemu 20 tyś km kazdy kpl.) Prowadzenie wzorowe i były to w obydwu przypadkach Shinko!!! po niecałe 700zł za kpl.

Niestety w czerwcu 2014 założyłem na tył Shinko do ST 1300 i wytrzymała tylko 12500 km i zniknęła zupełnie Sad

Dzisiaj założyłem kpl. Metzeler Z6 za 892zł. zobaczymy jak się spisze.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Krzysztof Kędzior dnia Pon 21:00, 13 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
rider
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 26 Gru 2011
Posty: 248
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Kraków

 Post Wysłany: Wto 18:23, 14 Paź 2014    Temat postu:

Koleś na hurtowi zdecydowanie poleca Michałki, ale z ceną i zakupami proponuje poczekać do listopada, bo mają być wyprzedaże. Jak będę znał cenę końcową to napiszę.
Pozdrawiam rider Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Krzysztof Kędzior
stary wyjadacz
stary wyjadacz


Dołączył: 07 Gru 2011
Posty: 1127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: KRAKÓW

 Post Wysłany: Wto 19:48, 14 Paź 2014    Temat postu:

Dzisiaj przejechałem na nowych Metzelerach Z6 pierwsze kilometry (362)
Jeszcze niedotarte,a jeżdzi się świetnie w deszczu też dobrze Very Happy
Rider-Firma "Oponeo" sprzedaje już jako wyprzedaż 2014r.!! Zadzwoń i porównaj ceny. Ja sprawdziłem 3 hurtownie i wybrałem "Oponeo". Byli bardzo konkurencyjni w stosunku do innych. Np. Hurtownia opon z Nowego Sącza proponowała mi ten sam kpl. za 1260zł !!! Shocked
W "Oponeo" zapłaciłem wraz z wysyłką 892zł !!!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Krzysztof Kędzior dnia Wto 19:50, 14 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
lev
maniak postów
maniak postów


Dołączył: 24 Maj 2013
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Warmia

 Post Wysłany: Wto 21:52, 14 Paź 2014    Temat postu:

Michelin PILOT ROAD 4 GT Polecam

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
pawelACE
maniak postów
maniak postów


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 131
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Skierniewice

 Post Wysłany: Pon 10:36, 16 Mar 2015    Temat postu:

pawelACE napisał:
kupilem Michelin PILOT ROAD2 110/80Z R18 110/80Z R18 58 W



ekh, pomocy chyba sobie w stope strzelilem, kupilem rok temu

Michelin PILOT ROAD2 110/80Z R18 58 W na przod

a teraz potrzebuje tyl zalozyc i zonk

wklepuje od 2 godzin 160/70ZR17 M/C(73w)

i zaden Michelinek mi nie wyskakuje chyba nie ma takiego rozmiaru a pare osob pisalo ze na takich lata to jak to jest?

Pancia 1100 bez systemow 1998 rok...

kurcze...:-(

nie chce przodu innego i tylu innego...


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
-waldi-
stały bywalec
stały bywalec


Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 72
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Oświęcim

 Post Wysłany: Pon 12:56, 16 Mar 2015    Temat postu:

no to załóż MICHELIN Pilot Road 2 Rear 170/60ZR17

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
pawelACE
maniak postów
maniak postów


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 131
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Skierniewice

 Post Wysłany: Pon 19:10, 16 Mar 2015    Temat postu:

-waldi- napisał:
no to załóż MICHELIN Pilot Road 2 Rear 170/60ZR17




i co nie ma zanczenia ze za szeroka o 10 mm i za niski profil o 10 mm?


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
lev
maniak postów
maniak postów


Dołączył: 24 Maj 2013
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Warmia

 Post Wysłany: Pon 20:09, 16 Mar 2015    Temat postu:

Niech się wypowiedzą specjaliści ale z tego co pamiętam ze jeżeli jest szersza o niższym profilu to powinna być w obwodzie taka sama.
Ale potarzam nie jestem pewien na 100 %.
Szukałem takiej opony ale jest tylko:
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

i michelin:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez lev dnia Pon 20:15, 16 Mar 2015, w całości zmieniany 2 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
URYCHO
maniak postów
maniak postów


Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Brzesko

 Post Wysłany: Pon 22:06, 16 Mar 2015    Temat postu:

160/70 ma wysokość 112mm , 170/60 - 102mm . Te 10mm różnicy w wysokości jest trochę bardziej problematyczne przy stawianiu motka na centralkę ,różnica jest taka jak z doładowanymi kuframi - trochę ciężej i to chyba jedyny minus . Plusem natomiast jest lżejsze prowadzenie w winklach, ale trzeba się do tego przyzwyczaić .

Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez URYCHO dnia Pon 22:19, 16 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
pawelACE
maniak postów
maniak postów


Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 131
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: Skierniewice

 Post Wysłany: Wto 9:20, 17 Mar 2015    Temat postu:

dzięki za podpowiedzi, teraz wypada poszukac jak najmlodszego Michelinka w dobrej cenie bo cos mi sie szybko nie zuzywaja:-)

jeszcze sie zastanawiam bo z przodu zalozylem Michelina Pilot Road 2 czy z tylu nie zaszalec i nie zalozyc Michelina Pilot Road 4 czy to zbytnia ekstrawagancja i ewentualny problem z prowadzeniem motorka?


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Krzysztof Kędzior
stary wyjadacz
stary wyjadacz


Dołączył: 07 Gru 2011
Posty: 1127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Skąd: KRAKÓW

 Post Wysłany: Wto 21:46, 17 Mar 2015    Temat postu:

Jeżdziłem ST1100 z 90r bez systemów na 120 z przodu i 170 z tyłu -dla mnie prowadzenie było super. Nie odczuwałem też dyskomfortu z różnymi markami opon z P. i T(Bridgestony, Metzelery, Micheliny oraz Schinko!!). Przejechałem w takich konfiguracjach 85 tyś km. Dla mnie 170/60/17 było o tyle super,że moto jest niższe(mam 175 cm wzrostu),lepiej prowadzi się w winklach -jak pisze Urycho. Jeden mankament to zbyt pionowo stoi na bocznej stopce! ST1100 "bez opon" też jedzie jak po sznurku! Teraz jeżdżę ST1300 i ta już jest bardziej "wybredna" Very Happy Oponki nie muszą być jednej firmy. Przód wytrzymuje dwie zmiany tyłu!

Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Forum Użytkowników Motocykla Honda Pan-European ST1100/ST1300 Strona Główna » DZIAŁ TECHNICZNY - ST1100 / Koła, opony, łożyska, zabierak  » Opinie jakie opony do Pan European
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Solaris phpBB theme/template by Jakob Persson
Copyright © Jakob Persson 2003

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group